Prijeđi na glavni sadržaj

Javni poziv za učešće u EU Accession Policy Lab-u

Internacionalni Burč univerzitet, kroz Centar za društvena istraživanja i u okviru Unis4EU projekta, organizuje online Policy Lab o pristupanju Evropskoj uniji u periodu od 19. oktobra, 2024. do 25. decembra, 2024. godine.
Pozivamo sve studente i studentice prvog i drugog ciklusa studija kao članove i članice bh. akademske zajednice da sudjeluju i iskoriste svoje vještine i znanje kako bi doprinijeli procesu pristupanja Bosne i Hercegovine EU.

Policy Lab će okupiti raznovrsnu grupu studenata i studentica prvog i drugog ciklusa studija, prvenstveno društvenih nauka sa svih akreditovanih univerziteta u BH. Program ima za cilj jačanje kapaciteta kroz predavanja i direktno mentorstvo o različitim EU politikama s kojima se BiH usklađuje, kao i o samom procesu kreiranja politika. Do kraja Policy Lab-a, učesnici/e će razviti po jedan sažetak politike o prioritetima iz svakog poglavlja acquis-a. Policy Lab će se održati na BHS jezicima, a sažetak politike može biti napisan na BHS jezicima ili na engleskom jeziku, nakon čega će biti preveden. Svi učesnici/e će dobiti certifikat, a njihov rad će biti objavljen na našoj web stranici.

Unis4EU projekt ima za cilj osnažiti visokoškolske ustanove i akademsku zajednicu da doprinose realizaciji EU ciljeva i aktivno sudjeluje u EU integracijskom procesu BiH, naročito usklađivanje s acquis-em, uključujući kroz omogućavanje akademskoj zajednici da
postanu aktivni sudionici u procesu donošenja politika. Ključni dio ove komponente Unis4EU projekta jeste gradnja kapaciteta studenata da razvijaju sažetke politika o raznim temama kroz svih šest pregovaračkih klastera acquis-a Evropske unije.

Učesnici/e moraju biti studenti/ce prvog ili drugog ciklusa studija na akreditovanom univerzitetu u BiH te tečno govoriti bosanski, hrvatski ili srpski jezik. Dodatno,sljedeći kriterij će se koristiti pri odabiru:
• akademsko postignuće (35%), na osnovu
relevantnih ocjena, prosjeka i relevantnosti
studijskog programa;
• motivacija i interes (30%), na osnovu
motivacionog pisma; te
• kvalitet pisanja (35%) na osnovu primjera rada.
Zainteresirani studenti i studentice treba da ispune formula, koji zahtjeva (neformalni) prepis ocjena, kratko motivaciono pismo i primjer rada najkasnije do 12. oktobra 2024. Prijave će biti revidirane kontinuirano, a odluke će biti saopćene najkasnije do 15. oktobra 2024.

Kontaktirajte nas za više informacija

Upiši pravni fakultet

Pravni fakultet u Mostaru nudi mogućnost upisa na tri ciklusa.

Kolačići

Klikom na "Prihvaćam" pristajete na pohranjivanje kolačića na vašem uređaju radi poboljšanja navigacije na web lokaciji, analize upotrebe web stranice i pomoći u našim marketinškim naporima.