Prijeđi na glavni sadržaj

UNIGEM-ova zimska škola u 2024. - ROD I NASILJE (Poziv za studente/studentice i program)

Zimsku školu Rod i nasilje organizuju Univerzitet u Novom Sadu i Laboratorija za istraživanje roda u sklopu Instituta za filozofiju i društvenu teoriju Univerziteta u Beogradu u saradnji sa TPO fondacijom i Univerzitetskim gender resursnim centrom (UNIGeRC) Univerziteta u Sarajevu. Zimska škola održaće se u Novom Sadu od 19. do 23. februara 2024. godine i sadržaće 17 interaktivnih predavanja i  panel diskusiju o rodu i nasilju, kroz teme kao što su veza između pola i roda, tijela i odnosa moći, patrijarhat, seksualnost, nasilje u privatnoj i javnoj sferi, diskriminacija, pravo, invaliditet, kao i reprezentacija roda i nasilja u jeziku, književnosti i medijima. Tokom pet dana Zimske škole, pored usvajanja novih znanja i učestvovanja u diskusijama, polaznice i polaznici imaće prilike da se umreže i uspostave saradnju sa mladima sa područja Balkana. 
Na Zimsku školu mogu se prijaviti studenti i studentice treće i četvrte godine osnovnih studija kao i master studija, koji studiraju pravne, ekonomske, društvene, političke ili humanističke nauke na nekom od 20 partnerskih univerziteta članica u projektu UNIGEM. 
Studenti i studentice, koji budu odabrani da pohađaju Školu, potpisaće ugovor o obaveznom pohađanju i obavezati se da će napisati naučni rad po njenom završetku. 
Nakon odslušanih predavanja i diskusija, polaznici i polaznice biraju jednu od tema iz oblasti roda i nasilja i uz mentorsku podršku pišu rad od 3000 riječi sa referencama. Odabrani radovi će biti objavljeni u zborniku radova, a najbolja tri rada biće nagrađena novčanom nagradom. 
Polaznici i polaznice koji ispune svoje obaveze dobiće certifikat o pohađanju Škole. 
Troškove smještaja, ishrane i putovanja pokriva TPO fondacija iz Sarajeva. 
U svrhu prijavljivanja potrebno je dostaviti motivaciono pismo (u dužini od jedne stranice) i biografiju sa osnovnim kontakt podacima (e-adresa i broj telefona). 
Prijave možete slati na e-adresu: rebeka.kotlo@unmo.ba (koordinatorica UNIGEM projekta za Univerzitet “Džemal Biedić” u Mostaru).
Rok za dostavu prijava: 26. januar 2024. godine.
Izabrani polaznici i polaznice će biti obaviješteni do 2. februara 2024. godine. 
Više informacija o Zimskoj školi dostupno je u priloženom dokumntu organiztora Zimske škole.
Univerzitet „Džemal Bijedić“ u Mostaru i Transkulturalna psihosocijalna obrazovna fondacija (TPO), prema potpisanom Memorandumu o saradnji, provode projekat “Uvođenje rodno osviještenih politika u visoko obrazovanje“ (University and gender mainstreaming (UNIGEM)) uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva, sa ciljem prevencije i borbe protiv rodno zasnovanog nasilja, diskriminacije i seksualnog uznemiravanja te osiguranja integriteta i kvaliteta u visokom obrazovanju.
Projekat UNIGEM implementira Transkulturalna psihosocijalna obrazovna fondacija (TPO) u partnerstvu sa 20 univerziteta iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore, uključujući i Univerzitet “Džemal Bijedić” u Mostaru. UNIGEM projekat predstavlja stratešku opredijeljenost univerziteta da uvođenjem rodne perspektive osiguraju rodnu ravnopravnost i siguran ambijent za nastavnike i nastavnice kao i studente i studentice na univerzitetima u Bosni i Hercegovini i regiji.

Kontaktirajte nas za više informacija

Upiši pravni fakultet

Pravni fakultet u Mostaru nudi mogućnost upisa na tri ciklusa.

Kolačići

Klikom na "Prihvaćam" pristajete na pohranjivanje kolačića na vašem uređaju radi poboljšanja navigacije na web lokaciji, analize upotrebe web stranice i pomoći u našim marketinškim naporima.