Prijeđi na glavni sadržaj

Prof. dr. Rebeka Kotlo učestvovala na redovnom godišnjem sastanku Grupe nezavisnih eksperata o Evropskoj povelji o lokalnoj samoupravi (GIE) u Vijeću Evrope

Prof. dr. Rebeka Kotlo, redovna profesorica Pravnog fakulteta Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru učestvovala na redovnom godišnjem sastanku Grupe nezavisnih eksperata o Evropskoj povelji o lokalnoj samoupravi (GIE) u Vijeću Evrope
Dana 28. i 29.9.2023. godine prof. dr. Rebeka Kotlo, punopravna članica Grupe nezavisnih eksperata za Evropsku povelju o lokalnoj samoupravi (GIE), imenovana od Vijeća Evrope za Bosnu i Hercegovinu na petogodišnji obnovljivi mandat, učestvovala je na redovnom godišnjem sastanku Grupe nezavisnih eksperata o Evropskoj povelji o lokalnoj samoupravi (GIE), održanom u Vijeću Evrope u Strazburu.
Grupu nezavisnih eksperata o Evropskoj povelji o lokalnoj samoupravi (GIE) sačinjavaju eksperti – ugledni profesori/profesorice, istraživači/istraživačice te specijalisti/specijalistice (po jedan punopravni član/članica, te njegovi/njeni zamjenici/zamjenice) iz 46 država članica Vijeća Evrope, priznatih referenci u području prava i političkih nauka, sa ekspertizom za izradu izvještaja o stanju lokalne i regionalne demokratije u državama članicama Vijeća Evrope i političkim prioritetnim pitanjima Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Evrope u svrhu pružanja naučne i stručne ekspertize Kongresu lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća u pogledu njegove temeljne (političke) misije - jačanje demokratije na lokalnoj i regionalnoj razini.
Eksperti svoje funkcije obavljaju u individualnom svojstvu, djelujući nezavisno, nepristrasno i bez ikakvih instrukcija.
Tokom sastanka članovi i članice GIE-a razgovarali su o različitim temama vezanim uz primjenu Evropske povelje o lokalnoj samoupravi, lokalnim i regionalnim vlastima kao garantima vladavine prava kao i o predstojećim aktivnostima GIE.

Kontaktirajte nas za više informacija

Upiši pravni fakultet

Pravni fakultet u Mostaru nudi mogućnost upisa na tri ciklusa.

Kolačići

Klikom na "Prihvaćam" pristajete na pohranjivanje kolačića na vašem uređaju radi poboljšanja navigacije na web lokaciji, analize upotrebe web stranice i pomoći u našim marketinškim naporima.