Prijeđi na glavni sadržaj

Okrugli stol povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine

Okrugli stol koji je upriličen povodom obilježavanja Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine održan je 27.2.2023. godine u sali za simulovano suđenje na Pravnom fakultetu Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru. Na okruglom stolu su kao panelisti učestvovali prof. dr. Amra Jašarbegović, profesorica na Pravnom fakultetu i prof. dr. Adis Zilić, profesor historije na Fakultetu humanističkih nauka Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru.
Na samom početku, prisutne je pozdravila rektorica Univerziteta prof. dr. Alena Huseinbegović, te je u okviru obraćanja naglasila značaj obilježavanja Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.
„Mogu samo reći da smo cijenu nezavisnosti skupo platili, ali da je važno da svi zajedno gledamo u svjetliju budućnost, koja se prije svega ogleda u kvalitetnom obrazovanju. Stabilnu, sigurnu i funkcionalnu državu mogu izgraditi samo obrazovani mladi ljudi koji vjeruju u temeljne ljudske i demokratske vrijednosti, slobodu, patriotizam, jednakost građana i vladavinu prava. Ulaganjem u znanje oblikujemo mlade umove, buduće intelektualce i ulažemo u zajedničku budućnost svih građana Bosne i Hercegovine“ kazala je u okviru pozdravnog obraćanja rektorica Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru prof. dr. Alena Huseinbegović.
Prisutnim se obratio i ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta prof. dr. Rašid Hadžović koji je naglasio koliko je važna ljubav prema domovini za njen razvoj i prosperitet, te je istakao zadovoljstvo činjenicom da je inicijativa za održavanjem okruglog stola povodom Dana nezavisnosti pokrenuta od strane studenata.
Prof. dr. Adis Zilić se tokom obraćanja osvrnuo na historijske tokove kojim se kretala Bosne i Hercegovine od prvih spomena pa sve do raspisivanja, a zatim i održavanja referenduma o nezavisnosti Bosne i Hercegovine. U svom izlaganju je nastojao definisati historijski kontekst koji je prethodio raspisivanju referenduma na kojem je Bosne i Hercegovina 1. marta stekla svoju nezavisnost.
Prof. dr. Amra Jašarbegović je u okviru izlaganja studentima nastojala približiti pravno-političke procese koji su prethodili održavanju referenduma o nezavisnosti, kao i ustavno uređenje suverene i nezavisne Bosne i Hercegovine.
Nakon izlaganja je upriličena interaktivna diskusija u okviru koje su studenti imali priliku postavljati pitanja na koja su panelisti odgovarali.

Kontaktirajte nas za više informacija

Upiši pravni fakultet

Pravni fakultet u Mostaru nudi mogućnost upisa na tri ciklusa.

Kolačići

Klikom na "Prihvaćam" pristajete na pohranjivanje kolačića na vašem uređaju radi poboljšanja navigacije na web lokaciji, analize upotrebe web stranice i pomoći u našim marketinškim naporima.