Prijeđi na glavni sadržaj

Održana radionica “Razumijevanje muškosti: kako razviti rodnu odgovornost”

Trosatna radionica “Razumijevanje muškosti: kako razviti rodnu odgovornost” održana je u utorak, 06. decembra na Pravnom fakultetu. Radionica je realizovana u okviru projekta UNIGEM, a predavač za studente je bio Nikola Vučić.

Tok radionice je podijeljen je u tri segmenta:

1) prezentacija teorijskih i naučnih spoznaja o maskulinitetima i njihovom konstruiranju;

2) diskusija, razmjena iskustava i mapiranje ključnih izazova;

3) zaključci i komentari.

Radionica je imala za cilj da ponudi uvid u definicije maskuliniteta/muškosti, te da kroz teorijsku analizu otvari prostor raspravi o doninantnim obrascima muškosti koje određuje socijalni i kulturni kontekst. 

Radionica je odgovorila na pitanja:

  • Šta je muškost?
  • Kakva je hegemonistička muškost?
  • Da li je svaka muškost toksična?
  • Koja je razlika između maskuliniteta i feminiteta?
  • Koja je veza između rodno-zasnovanog nasilja i muškosti?
  • Koji su alati za poticanje odgovorne muškosti bazirane na solidarnosti i razumijevanju? 

 

Univerzitet „Džemal Bijedić“ u Mostaru i Transkulturalna psihosocijalna obrazovna fondacija (TPO), prema potpisanom Memorandumu o saradnji, provode projekat “Uvođenje rodno osviještenih politika u visoko obrazovanje“ (University and gender mainstreaming (UNIGEM)) uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva, sa ciljem prevencije i borbe protiv rodno zasnovanog nasilja, diskriminacije i seksualnog uznemiravanja te osiguranja integriteta i kvaliteta u visokom obrazovanju.
Projekat UNIGEM implementira Transkulturalna psihosocijalna obrazovna fondacija (TPO) u partnerstvu sa 19 univerziteta iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore, uključujući i Univerzitet “Džemal Bijedić” u Mostaru. UNIGEM projekat predstavlja stratešku opredijeljenost univerziteta da uvođenjem rodne perspektive osiguraju rodnu ravnopravnost i siguran ambijent za nastavnike i nastavnice kao i studente i studentice na univerzitetima u Bosni i Hercegovini i regiji.

Kontaktirajte nas za više informacija

Upiši pravni fakultet

Pravni fakultet u Mostaru nudi mogućnost upisa na tri ciklusa.

Kolačići

Klikom na "Prihvaćam" pristajete na pohranjivanje kolačića na vašem uređaju radi poboljšanja navigacije na web lokaciji, analize upotrebe web stranice i pomoći u našim marketinškim naporima.