Prijeđi na glavni sadržaj

Održana promocija knjige i radionica dr. sc. Zlatana Hrnčića

Na Pravnom fakultetu Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru održana je u petak, 9.12.2022. godine, u okviru kampanje „16 dana aktivizma“ i UNIGEM projekta promocija knjiga "Nasilje nad trudnicama u Bosni i Hercegovini – porodica, zdravstveni sistem i radni odnosi" autora dr. sc. Zlatana Hrnčića i radionica „Nasilje nad trudnicama“, kojima su prisustvovali i aktivno učestvovali u diskusiji studenti i studentice Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru te predstavnice Ministarstva pravosuđa, uprave i lokalne samouprave HNK, Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite HNK i nevladinog sektora.

Knjiga je značajno naučno djelo koje istražuje teme rodne ravnopravnosti sa posebnim fokusom na diskriminaciju trudnica u zdravstvenom sistemu. Stvaranju i izdavanju knjige, ističe autor, prethodilo je obimno naučno istraživanje.

Autor Zlatan Hrnčić naglasio je da mu je bilo važno da da glas svim ženama, majkama kada su u pitanju njihova porodična iskustva, iskustva sa zdravstvenim sistemom i u radnim odnosima u Bosni i Hercegovini.

U zdravstvenim ustanovama koje pružaju podršku tokom trudnoće ponekad se dešava vrsta nasilja koja se ogleda u objektivizaciji porodilje, davanje osjećaja nemoći, koruptivnim djelovanjem itd. U oblasti radnih odnosa žene se suočavaju sa mogućnošću gubljenja posla, uticajem poslodavca na planiranje porodice, otkazom, poteškoćama ostvarivanja prava na bolovanje, a imaju probleme i tokom traženja posla, ostvarivanja stalnog radnog odnosa i slično. Ova sociološka studija nudi važna zapažanja, objašnjenja i putokaze kako riješiti ove probleme.

Knjiga je štampana u okviru projekta "Uvođenje rodno osviještenih politika u visoko obrazovanje" (UNIGEM) koji finansijski podržava Ambasada Ujedinjenog Kraljevstva, a njegovu implementaciju koordinira TPO fondacija te projekat provodi u partnerstvu sa 19 univerziteta u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori, među kojima je i Univerzitet „Džemal Bijedić“ u Mostaru.

Kontaktirajte nas za više informacija

Upiši pravni fakultet

Pravni fakultet u Mostaru nudi mogućnost upisa na tri ciklusa.

Kolačići

Klikom na "Prihvaćam" pristajete na pohranjivanje kolačića na vašem uređaju radi poboljšanja navigacije na web lokaciji, analize upotrebe web stranice i pomoći u našim marketinškim naporima.