Prijeđi na glavni sadržaj

Održana IV naučna konferencija pod nazivom "Ljudska prava pred izazovima stvarnosti"

Pravni fakultet Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru u saradnji sa Institucijom ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine, povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, organizovao je naučnu konferencija pod nazivom "Ljudska prava pred izazovima stvarnosti".

Ovo je IV naučna konferencija koju Pravni fakultet Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru organizuje, a u okviru koje se u fokus stavlja zaštita i promocija ljudskih prava i temeljnih sloboda prvenstveno zbog izazova sa kojima se moderno pravo ljudskih prava susreće.

Učesnici Konferencije bili su eminentni profesori, nastavnici, saradnici i asistenti iz oblasti prava i ljudskih prava, kako iz Bosne i Hercegovine, tako i iz regiona, stručnjaci iz prakse u oblasti ljudskih prava, te doktoranti pravnih, društvenih i humanističkih fakulteta u Bosni i Hercegovini.

Na otvaranju IV naučne konferencije, svim prisutnima su se obratili dekanica Pravnog fakulteta Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru prof. dr. Amra Jašarbegović, rektorica Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru prof. dr. Alena Huseinbegović, ministar Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK prof. dr. Rašid Hadžović, te Ombudsmenka za ljudska prava dr. sc. Jasminka Džumhur, dok je konferenciju moderirala doc. dr. Emina Hasanagić.

Šta su izazovi sa kojim se ljudska prava danas suočavaju? Kako na njih odgovoriti? Kako valorizovati postojeći normativni okvir i prateće mehanizme zaštite? Kolika je njihova praktična djelotvornost na državnom nivou? Da li je primjena koncepta međunarodne odgovornosti za zaštitu ljudskih prava dovoljno efikasna? Da li je zavidna institucionalizacija međunarodne zajednice, začeta Poveljom UN-a opredijeljenom za mir, slobodu i ljudska prava, ispunila očekivanja?

Ovo su samo neka od pitanja kojima su se bavili radovi koji su izloženi na današnjoj konferenciji.

Svi radovi sa konferencije će biti objavljeni u tematskom broju Godišnjaka Pravnog fakulteta Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru.

Kontaktirajte nas za više informacija

Upiši pravni fakultet

Pravni fakultet u Mostaru nudi mogućnost upisa na tri ciklusa.

Kolačići

Klikom na "Prihvaćam" pristajete na pohranjivanje kolačića na vašem uređaju radi poboljšanja navigacije na web lokaciji, analize upotrebe web stranice i pomoći u našim marketinškim naporima.