Prijeđi na glavni sadržaj

Na Pravnom fakultetu održano VI Debatno takmičenje

Na Pravnom fakultetu Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru 16. i 17. marta 2023. godine održano je VI debatno takmičenje za studente i srednjoškolce koje zajednički realizuju Pravni fakultet, Unija studenata Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru i Asocijacija studenata Pravnog fakulteta uz podršku Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini.

Prvog dana takmičenja učesnike je pozdravila rektorica Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru prof. dr. Alena Huseinbegović, te im poželjela dobrodošlicu na Univerzitet.

„Debatna takmičenja su prilika da srednjoškolci razviju svoje debatne sposobnosti, da nauče braniti svoja mišljenja uz prihvatanje mišljenja drugih ljudi, te da se tom prilikom međusobno upoznaju. Želim vam puno uspjeha na debatnom takmičenju i neka najbolja ekipa pobijedi“ kazala je rektorica prof. dr. Alena Huseinbegović.

Učesnike je pozdravila i dekanesa Pravnog fakulteta Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru prof. dr. Amra Jašarbegović.

"Debatno takmičenje je jedna od nama najdražih ali i najznačajnijih aktivnosti putem kojih potičemo mlade ljude da kroz formu debate argumentovano raspravljaju o brojnim znajačajnim temama, te da dodatno rade na razvijanju svojih retoričkih vještina i javnog nastupa" kazala je dekanesa Pravnog fakulteta prof. dr. Amra Jašarbegović.

U ime Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini kao partnera u organizaciji debatnog takmičenja obratila se Šejla Maslo Čerkić, te je naglasila značaj organizacije takmičenja koja okupljaju mlade ljude i pomažu im unaprijediti znanja i vještine.

Iz reda studenata, predsjednik Unije studenata Kenan Begović i predsjednica Asocijacije studenata Pravnog fakulteta Vildana Kubat su učesnicima poželjeli dobrodošlicu i puno sreće tokom takmičenja.

Na VI debatnom takmičenju učestvovalo je oko 50 srednjoškolaca i profesora mentora iz srednjih škola sa područja Hercegovačko-neretvanskog i Srednjobosanskog kantona, a takmičari su vodili debate o aktuelnim temama koje su sveprisutne u društvu, kao što su „Femicid bi trebao biti uveden kao krvično djelo u Bosni i Hercegovini (DA/NE)“ i „Treba zabraniti korisničke komentare ispod tekstova na portalima (DA/NE)“.

Najboljim ekipama i najboljim debatantima su uručene novčane nagrade.

Nakon prve faze takmičenja, u polufinale su se plasirali Gimnazija Bugojno 1 i Elektrotehnička škola "Salih-Salko Ćurić" 3, “Pro et contra” i Gimnazija Bugojno 2, a pobjedu u polufinalnim debatama ove godine odnijele su ekipe "Pro et contra" i Gimnazija Bugojno 1. U polufinalu ekipe su debatovale na temu „Treba zabraniti korisničke komentare ispod tekstova na portalima.“

U finalnoj debati na temu „Govor mržnje na internetu treba strožije kažnjavati" suočile su se ekipe "Pro et contra" i Gimnazija Bugojno 1, a pobjedu je odnijela ekipa Gimnazije Bugojno 1.

Titula najboljeg debatanta Debatnog takmičenja pripala je Samiru Imamoviću, članu ekipe "Pro et contra".

Ovim putem upućujemo iskrene čestitke pobjedničkoj ekipi, kao i drugoplasiranoj ekipi, najboljim debatantima, ali i svima koji su uzeli učešće na takmičenju.

Kontaktirajte nas za više informacija

Upiši pravni fakultet

Pravni fakultet u Mostaru nudi mogućnost upisa na tri ciklusa.

Kolačići

Klikom na "Prihvaćam" pristajete na pohranjivanje kolačića na vašem uređaju radi poboljšanja navigacije na web lokaciji, analize upotrebe web stranice i pomoći u našim marketinškim naporima.