Poziv za dostavu prijava za učešće na radionicama i simulaciji suđenja u sklopu projekta "Putevima istine – putevima pomirenja"

Udruženje „Academica" iz Mostara organizuje niz radionica, simulaciju suđenja i posjete memorijalnim spomen obilježjima nevino stradalim civilima. Projekat je podržan od strane Ekumenske inicijative žena. Ekumenska inicijativa žena (EIŽ) hrvatska je neprofitna organizacija koja kroz svoj program dodjele financijskih potpora podržava projekte i razvoj bazičnih organizacija kojima upravljaju žene te teologinje u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji, na Kosovu i u Srbiji. EIŽ je posvećena osnaživanju uloge žene u jačanju civilnog i međureligijskog dijaloga te potencijala vjere kao pozitivnog faktora socijalne promjene kroz izgradnju mira i pomirenja. S obzirom na svoj regionalni profil, EIŽ osigurava aktivisticama iz svoje mreže mogućnost susreta te razmjenu iskustava s ciljem veće vidljivosti njihovog rada i veće mogućnosti za pristup resursima.

U Bosni i Hercegovini, kao zemlji koja je pretrpjela ogromne ratne gubitke, kako u ljudstvu, tako i u ostalim segmentima života, postoje tri istine, tri strane priče, tri pogleda na dešavanja u ratu, kao i nakon rata. Užasni zločini koji su se dogodili na sve tri strane imaju strašne posljedice ne samo na ljude koji su preživjeli ratne strahote, nego i na mlade generacije, koje su rođene nakon rata. Iz tog razloga možemo govoriti o transgeneracijskim žrtvama, mladim ljudima čiji su umovi opterećeni ratnim pričama i na taj način indirektno pate od posljedica rata. Iz tog razloga udruženje „Academica" smatra da je za mlade generacije jako bitno da uče o oprostu i pomirenju. Posebna pažnja treba biti usmjerena na studente prava, kao buduće donositelje odluka. Oni, najviše od svih, trebaju biti otvoreni ka pomirenju, i oslobođeni od predrasuda kada je riječ o zločincima pripadnicima bilo koje nacionalnosti u BiH. O tranzicijskoj pravdi se jako malo govori, i period tranzicijske pravde u BiH jako sporo teče, te će iz tog razloga će ovaj Projekat biti od višestruke koristi za studente.

Cilj projektnih aktivnosti je da se kroz fokusiranje na istinu dođe do uspostave mira i tranzicijske pravde u Bosni i Hercegovini.Stoga će provedba projektnih aktivnosti biti usmjerena na sljedeće ključne ishode/promjene:

• unapređenje praktičnih vještina studenata pravnih fakulteta u području ratnih zločina, razumijevanje funkcionisanja pravosudnog sistema, shvatanje važnosti vladavine prava;

• prevladavanje predrasuda prema drugim i drugačijima, podizanje svijesti o važnosti pomirenja i suočavanju sa prošlošću.

Ko se može prijaviti?

Studenti i studentice druge i treće godine Pravnog fakulteta – Opći smjer i treće godine smjera Kriminologija i sigurnosne studije mogu se prijaviti za učešće do 15. marta 2021. Organizatori će odabrati do 10 studenata i studentica za učešće. Tehnički detalji za učešće će biti podijeljeni sa odabranim kandidatima i kandidatkinjama nakon okončanog procesa odabira.

Zainteresovani kandidati i kandidatkinje trebaju poslati prijavu sa imenom i prezimenom, godinom studija i naznakom smjera koji studiraju, v.asist.mr. Sunčici Hajdarović na mail adresu: suncica.hajdarovic@unmo.ba

Aktivnosti će, u zavisnosti od epidemiološke situacije, biti organizovane in – class (uživo) ili online, putem platforme Microsoft TEAMs. Dnevni red sa satnicom će biti poslan odabranim učesnicima i učesnicama prije početka programa.

Svi učesnici i učesnice će po uspješnom okončanju programa dobiti certifikate.

Poziv na učešće u projektnim aktivnostima Putevima istine - putevima pomirenja.doc
(192 KB)

 
 
Raspored nastave za 2020/2021. godinu:
 
Ispitni rokovi (januarsko-februarski) :
 
Uslov za upis je završena četverogodišnja srednja škola.
Prednost imaju kandidati s boljim opštim uspjehom postignutim u toku srednjoškolskog obrazovanja i uspjehom iz predmeta bitnih za studij (historija i maternji jezik).
Prijava na konkurs za upis podnosi se u junu.
 
Copyrights © 2013 & Pravni fakultet Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru
Sva prava zadržana.