Student Pravnog fakulteta Mirza Lalić među najboljim delegatima na Regionalnom forumu Evropskog parlamenta mladih BiH

U novembru ove godine održan je treći po redu Regionalni forum Evropskog parlamenta mladih BiH u Mostaru, na kojem su učestvovali srednjoškolci s područja grada Mostara i studenti pravnih fakulteta sa oba univerziteta u Mostaru.

Delegati su bili podijeljeni u četiri odbora ili komiteta. Prvog dana osnovni zadatak je bio pisanje teksta rezolucije, dok su drugi dan prijedlozi rezolucija svih odbora prezentovani na zasjedanju Generalne skupštine, gdje su svi delegati imali šansu da kroz otvorenu raspravu i debatu iskažu i iznesu svoje mišljenje i svoje stavove o najaktuelnijim političkim temama u BiH, ali i u  EU.

-Teme su bile sljedeće:

Utjecaj Brexita na put Bosne i Hercegovine ka Evropskoj uniji;

Kako kroz promociju ljudskih prava povećati prevenciju nasilja, pogotovo među mladima;

Kako kroz održivi razvoj poboljšati očuvanje okoliša u BiH;

Koje korake je neophodno poduzeti kako bi se smanjila stopa korupcije i kriminala u BiH;

Pravni fakultet Univeziteta ,,Džemal Bijedić'' su uspješno predstavljala tri studenta prve godine: Zalihić Mirza, Lalić Mirza i Kajan Abdulah. Lalić Mirza je izabran među pet najboljih delegata koji će sa najboljim delegatima sa svih ostalih regionalnih foruma učestvovati na Nacionalnoj sesiji Evropskog parlamenta mladih Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

Inače, Evropski parlament mladih u Bosni i Hercegovini je prisutan od 2013. godine, a sastoji se od tri nivoa: lokalnog, nacionalnog i međunarodnog. Prisutan je u 5 gradova Bosne i Hercegovine: Sarajevu, Banja Luci, Mostaru, Tuzli i Zenici.

 

Share this Post: Facebook Twitter
 
 
Raspored nastave za 2019/2020. godinu:
 
Ispitni rokovi (januarsko-februarski) :
 
Uslov za upis je završena četverogodišnja srednja škola.
Prednost imaju kandidati s boljim opštim uspjehom postignutim u toku srednjoškolskog obrazovanja i uspjehom iz predmeta bitnih za studij (historija i maternji jezik).
Prijava na konkurs za upis podnosi se u junu.
 
Copyrights © 2013 & Pravni fakultet Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru
Sva prava zadržana.