Simulacija suđenja Gavrilu Principu i ostalim učesnicima Sarajevskog atentata 1914. godine

Pravni fakultet Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru implementira projekat "Suđenje Gavrilu Principu i ostalim učesnicima Sarajevskog atentata 1914. godine - simulacija suđenja i okrugli sto" pod pokroviteljstvom Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke. 

Studenti Pravnog fakultet će u petak 6.6.2014. godine u 11:00 sati  prikazati skraćenu verziju suđenja Gavrilu Principu i ostalim učesnicima atentata, koja uključuje saslušanje optuženih Gavrila Principa, Nedeljka Čabrinovića i Veljka Čubrilovića, završne riječi optužbe i odbrane, te čitanje osude. Rekonstrukcija suđenja izvršena je na osnovu originalnih stenografskih bilješki sa Glavne rasprave protiv Gavrila Principa i drugova, koje je se čuvaju u Arhivu BiH i koje su objavljene u njegovom izdanju 1954. godine.

Nakon simulacije, biće organizovana disuksija s gostima i otvorena izložba fotografija o atentatu. Sve aktivnosti će biti upriličene na Pravnom fakultetu - Sala za simulaciju i Sala za sastanke. 

Share this Post: Facebook Twitter
 
 
Raspored nastave za 2019/2020. godinu:
 
Ispitni rokovi (januarsko-februarski) :
 
Uslov za upis je završena četverogodišnja srednja škola.
Prednost imaju kandidati s boljim opštim uspjehom postignutim u toku srednjoškolskog obrazovanja i uspjehom iz predmeta bitnih za studij (historija i maternji jezik).
Prijava na konkurs za upis podnosi se u junu.
 
Copyrights © 2013 & Pravni fakultet Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru
Sva prava zadržana.