Dan otvorenih vrata posjetilo preko 300 maturanata i maturantica

Dan otvorenih vrata posjetilo preko 300 maturanata i maturantica

 
U četvrtak, 18. 4. 2019. godine, održan je Dan otvorenih vrata Univerziteta „Džemal Bijedić" u Mostaru, u sklopu kojeg je Univerzitet posjetilo preko 300 maturanata i maturantica iz više od 8 škola Mostara, Jablanice, Konjica, Visokog i šire okoline, uključujući i učenike/ce Gimnazije Mostar, Druge gimnazije Mostar, Srednje ekonomske i turističko-ugostiteljske škole Mostar, Srednje građevinske škole Mostar, Srednje mašinsko-saobraćajne škole, Srednje medicinske škole Mostar te Srednje škole Jablanica. Na centralnom mjestu sastanka - platou ispred Pravnog fakulteta organizovano je višesatno veselo druženje uz muziku i besplatno osvježenje. Ovim putem srdačno zahvaljujemo osoblju srednjih škola, maturanti(ca)ma, sugrađanima i sugrađankama i medijima na posjeti i interesu za Dan otvorenih vrata. 

Održana simulacija suđenja i potpisan Sporazum o saradnji sa Tužilaštvom HNK

Održana simulacija suđenja i potpisan Sporazum o saradnji sa Tužilaštvom HNK

Danas je u Sali za simulovano suđenje našeg Fakulteta održana simulacija suđenja u krivičnom predmetu Nasilje u porodici, u kojoj su učestvovali studenti III i IV godine. Današnja simulacija je predstavljala posljednju aktivnost u sklopu projekta „Kliničko obrazovanje za studente prava u BiH", koji je finansiran od strane INL-a; Ureda za borbu protiv međunarodne trgovine drogom i provođenje zakona Ministarstva vanjskih poslova SAD-a. Poseban doprinos radu Klinike i praktičnom usavršavanju studenata dali su tužioci Tužilaštva HNK, Sanel Pajević i Darko Zovko, te advokat Adnan Beganović. Nakon održane simulacije suđenja upriličeno je potpisivanje Sporazuma o saradnji između našeg Fakulteta i Tužilaštva HNK!

Kao rezultat kvalitetne i stručne saradnje sa Tužilaštvom HNK, nakon održane simulacije suđenja, Pravni fakultet je potpisao Sporazum o saradnji sa Tužilaštvom HNK. Studenti će moći obavljati praksu u Tužilaštvu, te tako steći praktična znanja i vještine koje će im biti od velike koristi kod zapošljavanja kada završe Pravni fakultet.

Čestitamo svim učesnicima Klinike!

 

 

Dan otvorenih vrata 2019.

Dan otvorenih vrata 2019.

 

Sa radošću pozivamo maturant(ic)e, roditelje, nastavno osoblje srednjih škola i sve zainteresovane da posjete Univerzitet tokom Dana otvorenih vrata 2019.!

Dan otvorenih vrata Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru bit će održan u četvrtak, 18. 4. 2019. godine od 10:30 h do 18:00 h.

Centralno mjesto sastanka je plato ispred Pravnog fakulteta, na samom ulazu u kampus.

Profesor Lars Petter Soltvedt iz Norveške održao predavanje studentima

Profesor Lars Petter Soltvedt iz Norveške održao predavanje studentima

 

Dana 29.03.2019. godine na našem Fakutetu profesor iz oblasti političkih nauka i ljudskih prava, Lars Petter Soltvedt iz Norveške, održao je studentima II, III i IV godine predavanje na temu "International human rights law, international criminal law and international humanitarian law - nonsense on stilts".

Zahvaljujemo profesoru Larsu na zanimljivom predavanju!

Svečano otvorena Klinika za ljudska prava

Svečano otvorena Klinika za ljudska prava

Dana 22.3.2019. godine na Pravnom fakultetu je svečano otvorena Klinika za ljudska prava. U okviru projekta Vijeća Evrope pod nazivom "Inicijativa za pravnu sigurnost i efikasno pravosuđe u Bosni i Hercegovini” kao jedna od projektnih komponenti planirano je i održavanje Klinike za ljudska prava za studente Pravnog fakulteta Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru i studente Pravnog fakulteta Sveučilišta u Mostaru. uspostavljena je saradnja sa Pravnim fakultetom Univerziteta „Džemal Bijedić" u Mostaru i Pravnim fakultetom Sveučilišta u Mostaru, sa kojima će se organizirati ova Klinika. Klinika za ljudska prava će se održati u toku ljetnog semestra akademske 2018/2019. godine. Pravna klinika za ljudska prava pruža studentima neophodne praktično-pravne vještine u oblasti ljudskih prava.