Svečano obilježen početak Doktorskog studija Evropskog prava

Svečano obilježen početak Doktorskog studija Evropskog prava

Na Pravnom fakultetu Univerziteta „Džemal Bijedić" u Mostaru, u petak, 10.11.2017. godine, svečano je obilježeno pokretanje doktorskog studija Evropskog prava. Prisutnima su se obratili dekanica Pravnog fakulteta, prof.dr. Alena Huseinbegović, ministrica obrazovanja i nauke FBiH prof. dr. Elvira Dilberović, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK prof. dr. Rašid Hadžović, te voditeljica doktorskog studija prof. dr. Anita Duraković.
Studijski program trećeg ciklusa doktorski studij Evropskog prava, koji je na Pravnom fakultetu Univerziteta organizovan prema bolonjskim principima, vodi do akademskog zvanja doktora pravnih nauka, traje tri godine i vrednuje se sa 180 ECTS bodova. 

Održano Debatno takmičenje na Pravnom fakultetu

Održano Debatno takmičenje na Pravnom fakultetu

U organizaciji Asocijacije studenata Pravnog fakulteta i Unije studenata zajedno sa Pravnim fakultetom, 6. i 7. novembra 2017. godine, održano je Univerzitetsko debatno takmičenje u Sali za simulovano suđenje Pravnog fakulteta.
Učestvovalo je ukupno 13 debatnih ekipa sa područja Grada Mostara, sa 40 debatanata – studenata i srednjoškolaca koji su debatirali na zanimljive i aktualne teme poput utjecaja društvenih mreža na mlade, kvaliteta nastavnog procesa u BiH, legalizacije kanabisa, prava istospolnih zajednica i sl. Finalna debata pod nazivom „Mladi trebaju ostati u BiH" održana je između ekipe Gimnazije Mostar, koja je zastupala negacijsku stranu i ekipe Univerziteta „Džemal Bijedić" koja je zastupala afirmaciju.
 
 

Otvaranje Doktorskog studija Evropskog prava

Otvaranje Doktorskog studija Evropskog prava

Svečano otvaranje Doktorskog studija Evropskog prava biće upriličeno u petak, 10.11.2017. godine u 15.00 sati, u zgradi Pravnog fakulteta (sala za simulirano suđenje).
 
Svečanost će započeti pozdravnim govorima:
prof. dr. Alene Huseinbegović, dekanice Pravnog fakulteta;
prof. dr. Seada Pašića, rektora Univerziteta „Džemala Bijedić" u Mostaru;
prof. dr. Elvire Dilberović, ministrica Federalnog ministarstva nauke i obrazovanja;
prof. dr. Rašida Hadžovića, ministra Kantonalnog ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta;
prof. dr. Anite Duraković, voditeljice Doktorskog studija.

Održana Izborna skupština Asocijacije studenata PF

Održana Izborna skupština Asocijacije studenata PF

U četvrtak, 19.10.2017. godine, u prostorijama Pravnog fakulteta održana je Izborna skupština Asocijacije studenata Pravnog fakulteta Univerziteta „Džemal Bijedić." Prije zvaničnog početka sjednice, studentskim delegatima obratili su se prof.dr. Amra Jašarbegović u ime Pravnog fakulteta, te Džani Pajić, predsjednik Unije studenata.Za predsjednika Asocijacije studenata Pravnog fakulteta izabran je Mirza Lalić, student II godine.

Obilježen početak nove akademske godine

Obilježen početak nove akademske godine

Dana 2.10.2017. godine, na Univerzitetu "Džemal Bijedić" u Mostaru održana je manifestacija "Brucoški čas", čime je zvanično počela nova akademska godina. Brucoše su pozdravili rektor Univerziteta, prof. dr. Sead Pašić, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta, prof. dr. Rašid Hadžović, te predstavnici studentskih organizacija koje djeluju na Univerzitetu.
Po okončanju "Brucoškog časa", brucoše Pravnog fakulteta je pozdravila dekanica, prof. dr. Alena Huseinbegoviće, koja im je poželja dobrodošlicu i uspješan rad, te im uručila indekse. Predstavnici Unije studenata i Asocijacije studenata Pravnog fakulteta, Džani Pajić i Mirza Lalić su potom upoznali studente sa uslovima studiranja, studentskom aktivizmu i projektima na kojima rade ove organizacije.

Brucoški čas i dobrodošlica za brucoše na Pravnom fakultetu

Brucoški čas i dobrodošlica za brucoše na Pravnom fakultetu

Obavještavaju se studenti, upisani u prvu godinu studija u akademskoj 2017/2018. godini, na organizacionim jedinicama Univerziteta „Džemal Bijedić" u Mostaru, da će se manifestacija "Brucoški sat" održati u ponedjeljak 02.10.2017. godine, sa početkom u 11:00 sati, u Sportskoj dvorani „Midhat Hujdur-Hujka" u Kampusu Univerziteta „Džemal Bijedić" u Mostaru.
Nakon manifestacije „Brucoški sat", dekanica Pravnog fakulteta prof.dr. Alena Huseinbegović će pozdraviti brucoše Pravnog fakulteta i uručiti im indekse. Dobrodošlica će biti upriličena u sali I godine, na drugom spratu stare zgrade Pravnog fakulteta.

Dodijeljena Zahvalnica Pravnom fakultetu

Dodijeljena Zahvalnica Pravnom fakultetu

Pravni fakultet Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru dobitnik je Zahvalnice za izniman doprinos uspješnom radu Međunarodnog savjetovanja "Aktualnosti građanskog i trgovačkog zakonodavstva i pravne prakse" koje svake godine organizuje Pravni fakultet Sveučilišta u Mostaru. Zahvalnica je dodijeljena u povodu petnaest godina održavanja navedenog Savjetovanja, pri čemu je istaknuto da su nastavnici i saradnici Pravnog fakulteta Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru sa svojim referatima učestvovali u svim dosadašnjim savjetovanjima, te na taj način dali značajan doprinos radu ovog međunarodnog naučnog skupa. Uspješna saradnja dva pravna fakulteta ostvaruje se i kroz druge zajedničke aktivnosti i projekte. 

Konkurs za upis studenata - drugi upisni rok

Konkurs za upis studenata - drugi upisni rok

Počeo je drugi upisni rok na Pravnom fakultetu. Prijave se primaju za bachelor, master i doktorski studij:

akademski dodiplomski studij (bachelor) - 35 studenata
diplomski studij (master) - 30 studenata (po 15 na građansko-pravnom i krivično-pravnom smjeru)
doktorski studij Evropskog prava - 5 studenata

Rok za podnošenje prijava za upis na dodiplomski studij sa potrebnom dokumentacijom podnose se studentskim službama organizacionih jedinica u periodu od 28. avgusta do 15. septembra 2017. godine.

Zapažen uspjeh našeg tima na FUTURA Moot Court takmičenju

Zapažen uspjeh našeg tima na FUTURA Moot Court takmičenju

Studenti Pravnog fakulteta okupljeni u klub za simulaciju suđenja „Džemal Bijedić" su pod vodstvom akademskih trenera ostvarili zapažen uspjeh u svom već tradicionalnom učešću u ovom prestižnom takmičenju. Naš tim je osvojio prvo mjesto za najbolji pisani podnesak respondenata, uz pohvale ocjenjivačkog tima i stručnjaka koji su činili sudsko vijeće za izvrsno obrazložen podnesak i ubjedljivu argumentaciju potkrijepljenu bogatom praksom Evropskog suda. Vrijedi napomenuti da je naš tim zauzeo drugo mjesto u ukupnom poretku u kategoriji pisanih podnesaka.

Debatni klub PF održao prvu studentsku debatu

Debatni klub PF održao prvu studentsku debatu

Dana 23.6.2017. godine, u sali za simulovano suđenje Pravnog fakulteta Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru, održana je prva debata u organizaciji novooformljenog Debatnog kluba kao sekcije Asocijacije studenata Pravnog fakulteta, te Unije studenata Univerziteta "Džemal Bijedić". Student i debatni trener Armin Bȍhm je na početku ukratko upoznao studente s pravilima debatiranja, nakon čega su studenti podijeljeni u ekipu afirmacije i negacije debatirali na temu „Vantjelesna oplodnja".

Uskoro je u planu i "Debatno prvenstvo", kao i mnogobrojni konkretni projekti iz drugih oblasti, s ciljem poboljšanja interaktivne nastave i edukacije studenata, ali i nastavnog osoblja, kao i bolje koordinacije i saradnje između studenata, rukovodstva Fakulteta i nastavnog osoblja.